БДП

НА ПЪТЯ ЖИВОТА Е С ПРЕДИМСТВО!

Днес на специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), организирана с подкрепата на БТА.

На 29 юни - Националния ден на безопасността на движението по пътищата, екипът на ДГ "Здравец" бе отличен с грамота в категория „Образователна среда в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“. Отличието бе връчено на старши учител Албена Александрова - Председател на комисията по БДП от Малина Крумова - Председател на Държавна агенция по БДП.


Без грешки на пътя

Дата: 05.01.2023

Децата от трета възрастова група „ Бон Бон“ преминаха образователния онлайн тест “Без грешки на пътя” показвайки много знания те заслужиха грамотата, с която бяха удостоени.

Организатори на инициативата са ГД „Национална полиция“- МВР, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ). С тази дейност България се включва в европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя“, която обединява държавни органи и организации за безопасност на движението по пътищата, застрахователни асоциации и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Играта-тест „Без грешки на пътя“ се провежда в периода 16 ноември – 7 декември 2022 г. 

16-22 септември, седмица на мобилността

Дата: 05.10.2022

Всяка година, Европейската комисия организира Европейска седмица на мобилността в периода 16-22 септември с провеждане на инициативи, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазването на живота на хората. В рамките на седмицата се акцентира на Ден без загинали по пътищата.

 В детската градина се проведоха много инициативи свързани безопасното движение по пътищата! 

ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ПАРКА

Дата: 25.05.2022

Под звуците на птичките, всички деца с усмивка гледаха кукления театър "Приключение в парка" на открито в двора на детската градина.

Освен забавление за децата, историята бе и много поучителна, защото засегна важни теми, свързани с безопасното движение на пътя. 

ПОЗНАВАМ И СПАЗВАМ ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНО ПРИДВИЖВАНЕ ПО ПЪТИЩАТАТА

Дата: 30.04.2022

Днес се проведе съвместна инициатива на Русенски университет "Ангел Кънчев" и ДГ "Здравец" - игрова ситуация по БДП на тема: "Познавам и спазвам правилата за безопасно придвижване по пътищата". Освен децата от група "Мики Маус"-- III възрастова група, участие взеха И децата от IV възрастова група "Мечо Пух" с учител г-жа Петя Обретенова. В ситуацията бяха включени разнообразни дейности - игри, пъзели, песни, танци, последвани от много положителни емоции и усмивки. Специални гости на мероприятието бяха студенти от специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика", II и III курс, с ръководутел ас. д-р Екатерина Иванова / РУ "Ангел Кънчев" - катедра Педагогика/. Бъдещите педагози бяха впечатлени от знанията и уменията, които демонстрираха децата! 

29 юни - Националния ден на пътната безопасност

Дата: 29.06.2022

На 29 юни отбелязваме Националния ден на пътната безопасност в България. Датата е избрана умишлено, тъй като статистиката показва, че месеците юли и август са най-тежки по отношение на смъртни случаи, пострадали и тежки произшествия на пътя. Целта на този ден е да се насочи общественото внимание към проблемите на пътя.

Децата и учителите се включиха в инициативата на МС с демонстрации на  пътни ситуации, които могат да застрашат живота и здравето на хората.  На площадката по БДП  децата на практика  показаха знания и умения превръщайки се  в активни участници в уличното движение, спазвайки пътните знаци.

Европейска седмица на мобилността

Дата: 21.09.2021

Европейска седмица на мобилността e ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя приканва европейските градове да посветят поне една седмица на устойчива мобилност. кампанията започва на 16-и септември и свършва с Ден без автомобили на 22-ри септември.

Днес 21.09.2021г.нашите малки възпитаници се забавляваха и учиха правилата за улично движение.

 Децата от 1 група- изиграха подвижната игра „ Бързите автомобили“, запознаха се с цветовете на светофара и сигналите, които подава.

В частници в уличното движение се превърнаха децата от втора възрастова група . На нашата вътрешно БДП площадка те се запознаха с правилата за улично движение, спазваха правилата за придвижване на пешеходците, като внимаваха  за сигналите на светофара.

Вече големите ни възпитаници от трета възрастова група изработваха  макети но кръстовище, като вложиха всичките си знания и умения ,за да го направят най- безопасното място на улицата.

Нашите бъдещи първокласници станаха истински участници в движението по пътищата.  Преминаха пътя от детската градина до училище „ Тома Кърджиев“. Посетиха кръстовището  на ул. „Захари Стоянов“ и ул.“ Байкал“. В реални условия техните учители им демонстрираха  правилата за безопасно пресичане на улицата. Припомниха уменията за оглеждане, бавно преминаване и др.

Децата призоваха всички участници да бъдат внимателни шофьори, като показаха плакат с надпис  и  скандираха „ Можеш да спасиш живот- просто спазвай правилата!“ 

Галерия

Дата: 06.04.2021

ПОМНИМ, ПОДКРЕПЯМЕ, ДЕЙСТВАМЕ

Дата: 15.11.2020

На 15 ноември 2020 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание жертвите при пътнотранспортни произшествия.

През тази година инициативата преминава под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“.

Децата от нашата детска градина активно участваха в различни инициативи.

Целта на преподавателите е да предадат знания за спазване правилата за улично движение и превенция на пътнотранспортни произшествия. 

29 юни - Ден на безопасността на движението по пътищата

Дата: 14.07.2020

С решение на Правителството 29 юни е обявен за Ден на безопасността на движението по пътищата. Цялата 2019 година в страната минава под мотото "Пази семейството си на пътя" чрез активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението.

В продължение на тази практика, обявяването на 29 юни за ден на безопасността на движението по пътищата ще създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в тази област, както и вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки, насочени към безопасност на транспортните системи.

Денят 29 юни ненапразно е избран. Черната статистика показва, че летните месеци са най-тежките по отношение на смъртни случаи. Пътните катастрофи са водещият убиец на хора на възраст между 5 и 29 години. Тридесет процента от смъртните случаи при пътни катастрофи включват пешеходци и велосипедисти, които са сред най-уязвимите участници в пътното движение.

За да се опази човешкият живот и здраве, често е необходима само малко толерантност, дисциплина и адекватна преценка от страна на участниците в движението. Каквото и да се говори по темата, не може да се отрече, че личната отговорност на всеки зад волана е определяща за това да няма катастрофи, загинали и ранени на пътя.

Изтегли 29 юни - Ден на БДП.pptx

29 юни - Ден на безопасността на движението по пътищата

Дата: 01.07.2020

Изтегли [.docx]

НА ПЪТЯ ЖИВОТА Е С ПРЕДИМСТВО!

Днес на специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), организирана с подкрепата на БТА.

На 29 юни - Националния ден на безопасността на движението по пътищата, екипът на ДГ "Здравец" бе отличен с грамота в категория „Образователна среда в подкрепа на безопа... Вижте повече


ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 2023г.

Деца от третите и четвъртите възрастови групи се включиха в инициативата организирана от Община Русе - " Автомобили на бъдещето"